
اتریوم چیست؟
کسانی که به تازگی وارد دنیای ارز دیجیتال شدهاند با تعداد بسیار زیادی از انواع ارزهای دیجیتال روبرو شدهاند که یکی از آنها اتریوم است. قطعاً برای شما این سؤال پیش میآید که اتریوم چیست؟ چه فرقی با ارز دیجیتالی بسیار معروف بیت کوین دارد؟
مزایا و معایب آن چیست؟ کیف پولهای این ارز دیجیتالی کدامند و غیره. گران نباشید در این مطلب و مطالب بعدی به تمامی سؤالات شما در مورد اتریوم پاسخ خواهیم داد. اما اجازه دهید برای شروع کار با چندی تعریف تک جملهای به معرفی ساده و ابتدایی از اتریوم بپردازیم و سپس باقی مسائل پیرامون آن را برای شما عزیزان توضیح دهیم:
• پایه و اساس عصر جدید اینترنت است
• اینترنتی است که در آن پول و پرداختها صورت میگیرند
• اینترنتی که در آن کاربران میتوانند دادههای خود را داشته باشند و اپلیکیشنهایی که بر روی آن جاسوسی نشده و اطلاعات آن به سرقت نمیرود
• اینترنتی که هر کسی به سیستم مالی باز آن دسترسی دارد
• اینترنتی که بر روی زیرساختی کاملاً خنثی و با دسترسی کامل و بدون نظارت و کنترل هیچ نهاد و سازمانی پایهگذاری شد و به همین دلیل اتریوم یک سیستم غیر متمرکز است که برخلاف بانکها و سایر نهادهای پولی هیچ سازمان ناظری برای آن وجود ندارد.
• یکی از بهترین بلاک چینهای قابل برنامهریزی جهان که در سال 2015 راه اندازی شد.
اما به بیانی ساده و در یک جمله میتوان اتریوم را اینگونه تعریف کرد:
اتریوم ارز دیجیتال با دسترسی باز و طراحی شده براساس تکنولوژی بلاک چین است که هر توسعه دهنده و کاربر فعالی میتواند برنامههای خود را بر روی آن نصب و راه اندازی کند و چون تحت نظارت هیچ سازمان یا ارگان خاصی نیست، یک شبکه غیرمتمرکز محسوب میشود که امنیت بالای آن امکان دزدی و سرقت اطلاعات را به صفر میرساند و کاربران با تأیید تراکنشها امنیت آن را تأمین میکنند.
اتریوم، ارز دیجیتالی مبتنی بر بلاک چین و سیستمی غیرمتمرکز
چه فرقی بین اتریوم و بیت کوین است؟
اتریوم و بیت کوین با وجود اینکه هر دو از تکنولوژی بلاک چین منشأ میگیرند و ارز دیجیتالی غیرمتمرکز محسوب میشوند اما اهداف متفاوتی داشته و بر همین اساس کاربری متفاوتی نیز دارند. به عنوان مثال هدف از ساخت بیت کوین این بود تا مالکیت ارز دیجیتالی بیت کوین را ادامه دهد که تمرکز زیادی نیز بر روی ماینینگ یا استخراج آن دارد، اما اساس طراحی و ساخت اتریوم برای پیادهسازی برنامهها مختلف و توکنها به شکل برنامههای غیرمتمرکز است به عنوان مثال توکنهای مختلف بلاک چین مختص خود را ندارند ولی از اتریوم که بلاک چین دارد استفاده میکنند.
شبکهی بیت کوین به نحوی است که فقط میتوان بر روی آن ارز دیجیتالی بیت کوین را اجرا کرد اما با اتریوم هیچ محدودیتی در اجرای برنامهها و سرویسهای مختلف ندارید مثل توکنهای مختلف که از فناوری بلاک چین اتریوم استفاده میکند.
ارز دیجیتالی اتریوم، اتر (Ether) نام دارد که علامت اختصاری آن ETH است اما ارز دیجیتالی شبکه بیت کوین، بیت کوین نام دارد که علامت اختصاری آن BTC است. در ماینینگ اتریوم پروسه تایید هر بلاک حدود 14 ثانیه طول می¬کشد که این مدت زمان برای بیت کوین 10 دقیقه است.
ضمناً مقدار کل ارز دیجیتالی بیت کوین قابل استخراج 21 میلیون است که هر 4 سال یکبار به منظور سریع تمام نشدن آن و همچنین سخت شدن فرایند، مقدار کل بیت کوینهای قابل استخراج به نصف میرسد که به این فرایند Halving گفته میشود که آخرین بار نیز در سال 2020 اتفاق افتاد که از مقدار 12.5 بیت کوین به 6.25 کاهش پیدا کرد. ارز دیجیتالی اتریوم فعلاً هیچ سقف مشخصی ندارد.
تفاوتهای بیت کوین و اتریوم بیشتر از شباهتهای آنهاست
مزایا و معایب ارز دیجیتالی اتریوم چیست؟
هر ارز دیجیتالی قطعا با مزایا و معایب خاص خود همراه است که اتریوم نیز از این قاعده مستثنی نیست که در این بخش مهمترین مزایا و معایب آن را بیان میکنیم.
مزایای ارز دیجیتالی اتریوم:
1- ثبات کامل: هیچ تغییری در دادهها امکانپذیر نیست و از ثبات بسیار بالایی برخوردار است.
2- عدم امکان دستکاری و سرقت اطلاعات: هر فعالیت و تراکنشی در شبکهی اتریوم بدون تأیید کلیهی کاربران اعمال نمیگردد و به هیچ وجه نمیتوان تراکنشها را دستکاری کرد و موردی را به سرقت برد.
3- امنیت: اتریوم شبکهای غیر متمرکز است و این یعنی هیچ سازمان یا ارگانی بر آن نظارت ندارد پس نسبت به امنیت بالا و بینظیر آن اطمینان خاطر داشته باشید.
4- سیستمی باز و آزاد: این یعنی برای مشارکت در شبکهی جهانی اتریوم نیاز به پیش نیاز خاصی نبوده و همهی افراد امکان ثبت نام و عضویت دارند و میتوانند در گسترش و تامین امنیت آن کمک کنند.
5- ارزش بسیار بالا: از زمان عرضه تاکنون ارزش آن حدود 9000% بیشتر شده که ارزش بالای آن را برای سرمایهگذاری نشان میدهد.
6- فعالیت دائمی: هیچ موقع فعالیت اتریوم متوقف نمیشود و هیچ فردی نمیتواند جلوی فعالیت آن را بگیرد.
معایب ارز دیجیتالی اتریوم:
1- ظرفیت: تعداد تراکنشهایی که در ثانیه در شبکه ارز دیجیتالی اتریوم پردازش میشوند کمتر از آن چیزی است که در سازمانها و شرکتهای بزرگ به آن نیاز دارند و از این حیث باید کارهای بیشتری بر روی این شبکه انجام شود. هر چند ورژنهای متفاوتی ارائه شدهاند که تا حد زیادی این مشکل را رفع کرده اما بر روی شبکهی اصلی باید کارهای بیشتری انجام شود که نیاز به نسخههای جانبی نباشد.
2- امنیت قراردادهای هوشمند: یکی از کاربردهای بسیار مهم اتریوم قرارداد هوشمند (Smart Contract) آن است که در مطالب بعدی در مورد آن مفصل صحبت خواهیم کرد اما بد نیست بدانید که این قراردادها به صورت دیجیتالی و رمزنگاری شده توسط برنامه نویسان انجام میشود و نیازی به ثبت قرارداد حضوری و کاغذبازی نیست، اما مشکل بزرگ آن این است که به میزان تبحر و تجربهی برنامه نویسان امنیت آن مورد تایید است.
3- هزینههای جانبی: پیادهسازی قرارداد هوشمند نیازمند استخدام برنامه نویس است که هزینههای زیادی دارد هر چند سرویسهای رایگانی ایجاد شدهاند اما در برخی موارد هنوز کارآمدی چندانی نداشته و به صورت آزمایشی فعالیت دارند.
معروفترین کیف پولهای اتریوم
کیف پولهای ارز دیجیتالی یک کاربرد مشترک دارند: ذخیرهی ارز دیجیتالی شبکه مدنظر که در این مثال از کیف پولهای اتریوم برای ذخیره اتر استفاده میشود و به شکل نرم افزار قابل نصب بر روی کامپیوترهای خانگی و گوشیهای هوشمند هستند ضمن اینکه نسخههای سخت افزاری هم موجود هستند. در این کیف پولها، آدرس مشخص شده مشابه شماره حساب است و کلید خصوصی آن نیز اطلاعات امنیتی کیف پول اتریوم خواهد بود. از جمله مشهورترین این کیف پولها عبارتند از:
1- Mist
2- MyEtherWallet
3- LEDGER NANO S
4- TREZOE
5- Coinomi
اتریوم بستری عالی برای اجرای برنامههایی که بلاک چین ندارند
منابع:
1- https://www.khanesarmaye.com/ethereum
2- https://www.coindesk.com/learn/ethereum-101/what-is-ethereum
3- https://ethereum.org/what-is-ethereum
4- https://www.upgrad.com/blog/guide-to-ethereum-pros-cons-uses-application/#Pro_Cons_of_Ethereum_applications
5- https://arzdigital.com/what-is-ethereum